Mekan 360

YAKUP PEYGAMBER KUYUSU

Görüntülenme - 31020 Yorum Ekle

Hakkımızda

Harran şehir surlarının kuzey doğu dışarısında yer alan Yakub Peygamber Kuyusu, hem bilezik taşı olan bir kuyu, hem de kuzeyden tonozlu girişi olan bir hayrat şeklindedir. Eski fotoğraflardan zemin seviyesinde olduğu anlaşılan bilezik taşı, son yıllardaki düzenlemelerle zemine yapılan dolgu neticesinde yukarıda kalmıştır. Kuyu ile ilgili elimizdeki en eski görsel belge George Percy Badger tarafından yayınlanan gravürdür.
 
ibrahim Peygamber'in torunu olan Yakub Peygamberin babası İshak Peygamber, annesi Rebeka'dır.s Yakub Peygamber ve Harran'daki Yakub Kuyusu ile ilgili olarak şöyle bir hikâye anlatılmaktadır: Yakub'a kin besleyen kardeşi İys (Esav) Onu öldürmeyi tasarlıyordu. Esav'ın bu niyetini duyan anne Rebeka, oğlu Yakub'a kaçmasını söyledi. Yakup dayısı Laban'ın kaldığı Harran'a geldi . Burada bir kuyunun başında çobanlarla sohbet ederken bir kız koyunlarını suvarmağa getirmişti. Yakub bu kızı görünce, kuyunun ağzındaki taşı kaldırdı ve koyunlarını suvarmasına yardım etti. Sonra kız ile tanıştı ve O'nun dayısının kızı Rahel olduğunu öğrendi. Yakub Harran'da bir ay dayısının yanında kaldı. Laban Yakub'a, ücretsiz hizmet olmayacağını, hizmetine karşılık ne istedeğini sordu. Yakub Laban'ın küçük kızı Rahel'i istedi. Ancak Laban, bunun için 7 yıl hizmet etmesi gerektiğini söyledi. Yakub, Rahel'i o kadar çok seviyordu ki, bu yedi yıl göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Bu süre sonunda Laban, bütün halkın davet edildiği bir ziyafet (düğün) verdi , ancak gece Rahel yerine O'nun ablası Lea'yı verdi. Yakub sabah olunca bunun farkına vardı. Laban bu davranışına gerekçe olarak büyük dururken küçük kızın evlendirilemeyeceğini gösterdi ve Yakub'a Rahel'i alabilmesi için 7 yıl daha hizmet etmesi şartını koştu. O dönemde henüz iki kardeşle evlenmek yasaklanmamıştı. Yakub bu şartı da yerine getirdi ve dayısına ikinci 7 yıl hizmetten sonra Rahel'i de eş olarak aldı. Yakub'un Lea ve Rahel'den ve onların cariyelerinden çok sayıda çocuğu oldu. Çocuklarından biri olan Yusuf, en çok sevdiği eşi Rahel'den olmuştur.
 
Hz. Yakub'un Rahel ile karşılaştığında kaldırdığı kuyu taşının tılsımlı olduğuna inanılıyor ve bu taş Harran'da Hz.İbrahim Manastırında saklanıyordu.
 
Hz.Yakub kuyusunun tılsımlı taşı için İslam öncesine ait Süryanice bir kaynakta şöyle bir öykü anlatılmaktadır: "Çocuğu olmayan İstanbullu bir hanım Harran'a gidecek bir tüccara Hz.Yakub
Yakup Peygamber Kuyusu (Hayratı) (George Percy Badger'den)
kuyusunun tılsımlı taşından bir parça getirmesi ricasında bulunur. Harran'a gelip İstanbul'a dönen bu tüccara tılsımlı taş parçası sorulur. Fakat tüccar söz verdiği bu görevi unutmuştu. Hemen şehrin dışına giden tüccar bulduğu taştan bir parça kopararak onu ipek mendile sarıp kadına getirdi. Kadın hamile kaldı ve bir kız çocuğu oldu. Ancak kadın buna üzüldü ve tüccara "-eğer bana daha büyük bir parça getirseydin oğlum olurdu" diye sitemde bulundu. Tüccar, "Kadına rasgele verdiğim bu taşıtı yerine gerçekten Yakub kuyusunun taşından bir parça getirmiş olsaydım belki de kadının bir kaç çocuğu olacaktı" diye düşündü."

Etiketler

yeraltı kuyu peygamber eski devir yy cag yıkıntı 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Oğuzhan FAKILI

Hz. Eyyüp Sabır Makamı Yaşadığı musibetler ve en ileri sahfaya gelen hastalık sonrasında Hz. Eyyub; "Ya Rabbi bana zarar dokundu. (Bu Hastalık) Lisanen zikrine ve kalben ubudiyetime zarar veriyor. Sen merhametlilerin en merhametlisisin." diye niyaz edince Cenab-ı hak Cebrail (a.s.) ile gönderdiği vahiy ile "Ayağını yere vur." diye emretti. Hz. Eyyub gelen bu ilahi emirle hemen ayağını yere vurdu. Ve yerden latif bir su fışkırmaya başladı. Kuran-ı Kerim'de "İşte sana yıkanılacak ve içilecek bir su..." diye nitelenen şifalı su ve sabır makamı Şanlıurfa'nın Eyyubiye mahallesinde bulunmaktadır. Bizans döneminde M.S. 460 yılında Piskopos Nona bu kuyunun suyunun cüzam, fil ve gut hastalıklarını iyileştirdiğini farkedince buraya bir hastane ve hamam yaptırılmıştır. Yine Bizans döneminde buraya inşa edilen şifacı azizler Cosmas ve Damian Manastırlarında kuyunun şifalı sularıyla hastalar tedavi edilmekteydi. 1145 yılında Urfa'yı Haçlılardan alan İslam komutanı İmadeddin Zengi , Eyyub Peygamber kuyusunun şifalı suyu ile yıkanarak romatizma hastalığından kurtulmuştur.

5 yıl önce

Abdurrahman BAŞPINAR

"Hazret-i Eyyüb Aleyhisselâm'ın meşhur kıssasının hülâsası şudur ki: Pek çok yara, bere içinde epey müddet kaldığı halde, o hastalığın azîm mükâfatını düşünerek kemal-i sabırla tahammül edip kalmış. Sonra yaralarından tevellüd eden kurtlar, kalbine ve diline iliştiği zaman, zikir ve marifet-i İlahiyenin mahalleri olan kalb ve lisanına iliştikleri için, o vazife-i ubudiyete halel gelir düşüncesiyle kendi istirahatı için değil, belki ubudiyet-i İlahiye için demiş: "Yâ Rab! Zarar bana dokundu, lisanen zikrime ve kalben ubudiyetime halel veriyor." diye münacat edip, Cenab-ı Hak o hâlis ve sâfi, garazsız, lillah için o münacatı gayet hârika bir surette kabul etmiş. Kemal-i âfiyetini ihsan edip enva'-ı merhametine mazhar eylemiş. Hazret-i Eyyüb Aleyhisselâm'ın zahirî yara hastalıklarının mukabili, bizim bâtınî ve ruhî ve kalbî hastalıklarımız vardır. İç dışa, dış içe bir çevrilsek, Hazret-i Eyyüb'den daha ziyade yaralı ve hastalıklı görüneceğiz. Çünki işlediğimiz herbir günah, kafamıza giren herbir şübhe, kalb ve ruhumuza yaralar açar. Hazret-i Eyyüb Aleyhisselâm'ın yaraları, kısacık hayat-ı dünyeviyesini tehdid ediyordu. Bizim manevî yaralarımız, pek uzun olan hayat-ı ebediyemizi tehdid ediyor. O münacat-ı Eyyübiyeye, o Hazretten bin defa daha ziyade muhtacız." (Lem'alar/ Bediüzzaman Said Nursi)

5 yıl önce

Hülya Gürsoy

Eyüp Peygamber’in yaraları çok fenalaştı. Hastalığının bulaşıcı olması ihtimaline karşı kimse onun yanına yaklaşmak istemiyordu. Eyüp Peygamber yapayalnız kalmıştı. Acı ve ıstıraplar içindeydi… Allah’a dua etmeye ve O’ndan sabır istemeye devam etti. Urfa’ya gidilince mutlaka görülmesi ibret alınması gereken bir yer

5 yıl önce

abut yıldız

Şanliurfanin en gözde ve eski makamlarından olan hazreti eyüp peygamber makamı nezih ve daha ötesi gerçekten sabrın bulunacağı ve şifanın dilenmesi gereken manevi değerlerden birisidir

5 yıl önce

ebubekir abdullah

ziyaret eden kişiler Hz. Eyyüb as şifa bulduğu sudan doldurmak istiyorlarsa yeterince büyük kaplarını yanlarında götürmeli. çünkü maalesef ticarethaneye dönmüş bir damacana satışı var ve bu satış piyasadan çok yüksek. her ne kadar kazanılan paraların bu Makam da ve cami çevresinde kullanıldığı söylense de etik bir davranış olarak görmüyorum. Eyyüp as. makamını ziyaret esnasında girişteki kulübede oturan amcanın her giren kafile ile birlikte defalarca Yardım, bağış anonsları biraz azaltılsa ya da hoparlörden anons edilmezse daha güzel olacak

5 yıl önce

Yorum Ekle