Mekan 360

GÜZELYURT EVLERİ AKSARAY

Görüntülenme - 16621 Yorum Ekle

Hakkımızda

Güzelyurt’taki yarı kayaya oyma, ön cepheleri işlemeli Rum Evleri Kapadokya mimarisinin en güzel örneklerini teşkil eder.
Güzelyurt’un ilk yerleşim yeri Aşağı Mahalle’deki Aya Gregorius Theologos Kilisesi çevresindeki kaya mekânlardır. Kaya konutların ön kısmına tonoz örtü sistemiyle yapılar eklenmiştir. Bunun sonucu olarak önü yapı arkası kayaya oyma olan konutlar kullanılmaya başlanmıştır. 19 ve 20. yy.larda ise Yukarı Mahalle’de kaya oymalarına konutlar inşa edilmiştir.

Güzelyurt evlerinin çatılarında kemer sistemi kullanılmaktadır. Bu özelliğiyle Güzelyurt evleri 100–200 yıldır sapasağlam ayakta kalmaktadır.

Güzelyurt evlerinin giriş kapılarında evin yapım tarihini görmek mümkündür. Tüm evlerde duvarlara kazınmış evin yapılış tarihi ve ev sahibinin adının yer aldığı Rumca kitabeler dikkat çekicidir.
Zemin ve birinci kattan oluşan evlerin zemin katları çoğu zaman moloz taştan üst katları ise düzgün kesme taştan yapılmıştır. Genellikle avluya açılan giriş kapıları iki sütuna oturan yuvarlak kemerlerden oluşmaktadır. Alt katlar kiler olarak kullanılmış olup evin girişleri iki ya da üç revaklıdır. Kimi zaman kemer kilit taşları da akantus yaprağı veya farklı motifler kullanılarak süslenmiştir.

Üsteki katlar çıkmalı olup bu çıkmalar taş konsollarla desteklenmiştir. Konsollarda ve pencere kenarlarında zikzak motifleri, yaprak, yelpaze ve istiridye gibi bitkisel ve geometrik motifler yoğun olarak kullanılmıştır. Ön cephe ile kapı ve pencere etrafında ay-yıldız, gülce ve rozetler yoğun olarak kullanılmıştır. Üst kat pencereleri yuvarlak kemerlerle yükseltilmiş olup cepheyi hareketlendirmiştir. Konutların içleri de yuvarlak kemerlidir. Odalarda ocaklar ve ahşap gömme dolaplar bulunmaktadır.
Güzelyurt’ta 1924 yılına kadar Türk ve Rum nüfus bir arada yaşamış, mübadele sonrasında Yunanistan’ın Kastorya ve Kozan köylerinden gelen Türkler bu evlere yerleşmişlerdir. Bu evler yöre halkı tarafından bugün hala kullanılmakta olup, mimarisiyle buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

 

Etiketler

güzelyurt tarihi evleri yeraltı yirminci yy

Fotoğraflar

Görüşler (2)

Ali sirri Pirimoglu

Tamam

6 yıl önce

Metin Tunc

5 yıl önce

Yorum Ekle