Mekan 360

GEORGIA TBILISI

Görüntülenme - 17081 Yorum Ekle

Hakkımızda

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Kura ırmağının iki kıyısında 350 km. boyunca uzanır. Ülkenin endüstri, kültür, ve sosyal merkezi de olan Tiflis, eski zamanlarda İpek Yolu üzerinde yer alıyordu. Bugün, bir ucu Türkiye’de olan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının bir durağı olarak enerji hattının üzerinde. Kentin Kartça adı “Tbilisi”nin bir efsaneden geldiği kabul edilir. Bu efsaneye göre Tiflis, İÖ 5. yüzyılda ormanlarla kaplı bir yerdir. Bir gün Kral Vahtang Gorgasal ava çıkar. Aralıksız uçan sülünün peşine eğitilmiş atmacasını salar.

Aradan zaman geçer, ne atmaca ne de sülün görünürdedir. Onlara aramaya başlarlar ve kısa süre sonra ikisini de sıcak suya düşmüş olarak bulurlar. Kral burayı çok beğenir ve bir kent kurmalarını buyurur. Kente, orada bulunan “tsheli (sıcak)” ya da eskiden söylendiği gibi “tpili (sıcak)” sudan dolayı “Tpilisi” ya da “Tbilisi” adı verilir. Eski Sovyetler Birliği döneminde uzun süre ülkeyi yöneten Stalin, Gürcü asıllıydı. Bu yüzden Tiflis, mimari ve gelişmişlik açısından o dönemin en güzel kentlerinden biriydi; ancak eski Sovyet rejimi yıkılınca çok şiddetli bir iç savaş yaşadı ve kent de bundan olumsuz etkilendi. Şu anda bu yaralar sarılmış görünüyor ve kent hızla eski günlerine dönüyor. Nüfusun yüzde 80’inin Gürcü olduğu Tiflis’te yüzden fazla etnik grup yaşıyor.

Etiketler

batum batumi tbilisi georgia city panoroma 360 virtual tour georgia fx 3D panaromic about georgia about tbilisi about batumi

Görüşler ()

Yorum Ekle