Mekan 360

ERZURUM OLTU KİLİSESİ - OLTU CHURCH

Görüntülenme - 19577 Yorum Ekle

Hakkımızda

Tarihi eserler bir milletin kimliği olduğu kadar bazen de bir devrin şahididir . Bu şahitlerden biriside Oltuluların “Kırk yıllık kara günler” dediği Rus istilası sırasında  yani büyüklerimiz 93 harbi dedikleri , ve  Rusya ya savaş tazminatı olarak verilen (1878- 1914) Oltu’da Ruslar tarafından yapılan “OLTU KİLİSESİ” dir. Şahitler önemlidir , ayakta kalmalıdırlar hayatta kalmalıdırlar ki  şahitlik edebilsinler . Bu Şahit Oltu kilisesidir.

Oltu kilisesinin bu günkü durumu içler acısıdır ; Kapısı bacası kırılmış yıkılmaya terkedilmiş harabe  bir haldedir. Küçük çocukların içine pislediği  bir mekan halindedir. Hangi dine ait olursa olsunlar  Camiler Kiliseler Havralar Allah evidirler saygı gösterilmesi gerekmektedir. Unutmayalım ki Rusya da yada dünyanın her hangi bir yerinde  bir camii bu duruma düşse bizim içimiz sızlar , üzülürüz. Hatırlarsınız  tarihi mostar köprüsü yıkıldığında ecdad yadigarı diye üzülmüş ve yenisini yaptırabilmek için Türkiye den ödenek göndertip yaptırmıştık. Hatta Mekke de yıkılan Osmanlı kalesi bizleri derin bir teessüre sokmuştur. Oltu kilisesinin bu günkü durumu içler acısıdır ; Kapısı bacası kırılmış yıkılmaya terkedilmiş harabe  bir haldedir. Küçük çocukların içine pislediği  bir mekan halindedir. Hangi dine ait olursa olsunlar  Camiler Kiliseler Havralar Allah evidirler saygı gösterilmesi gerekmektedir. Unutmayalım ki Rusya da yada dünyanın her hangi bir yerinde  bir camii bu duruma düşse bizim içimiz sızlar , üzülürüz. Hatırlarsınız  tarihi mostar köprüsü yıkıldığında ecdad yadigarı diye üzülmüş ve yenisini yaptırabilmek için Türkiye den ödenek göndertip yaptırmıştık. Hatta Mekke de yıkılan Osmanlı kalesi bizleri derin bir teessüre sokmuştur.

Etiketler

kilise 360 derce sanal tur erzurum oltu

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Abdüssamet İnci

Mimari yapısıyla Oltu'da eşi benzeri olmayan bir eser. Bunca yıl ayakta kalmayı başarmış ancak bugün tinercilerin mekanı haline gelmesiyle kapıları kilitli virane halde. En kısa zamanda restore edilip müze, cami vb. sosyal alan olarak kullanılmalı. Edit: Ocak 2019 itibariyle kaymakamlık tarafından restore edilip kütüphane olarak kullanılmasının kararlaştırıldığını öğrendim. Oltu'muza hayırlı olsun.

5 yıl önce

Erol YILDIRIM

Çok güzel bir yapıt ama tahrip olmuş. En kısa zamanda onarılıp turizme kazandırılmalıdır.

5 yıl önce

Muharrem ÇAKIR

Harabe durumda restorasyona ihtiyacı var. Şu hâliyle içine girilemiyor.

5 yıl önce

Selami Durmaz

Restore edilmesi lazım

5 yıl önce

çılgın dadaş EMİN

Belediye restore etmeli

5 yıl önce

Yorum Ekle