YOĞURTÇU KALESİ ŞEHZADELER Manisa | Sanal Tur | Mekan360.com

Hakkımızda

 Kale, son Bizans döneminde, XIII.yüzyılda karakol kalesi niteliğinde, stratejik bir noktaya yapılmıştır.

Kesme taş ve moloz taştan yapılan kalenin planını çıkarmak mümkün olamamıştır. Günümüze çok az sur duvarları ile bir burç parçası gelebilmiştir. Buna dayanılarak da kalenin kareye yakın planda olduğu sanılmaktadır.

Manisa merkeze 20 km kadar uzaklıkta, Uzunburun Köyü yakınlarındadır. Gediz Vadisi’ne hakim bir konumda bulunan kalenin 12.yüzyıl sonları veya 13.yüzyıl başlarında yapılmış olması muhtemeldir.

Kuzey cephesi sarp kayalık üzerine oturmuş olan, karemsi planlı iç kale doğu, batı ve güney yönlerinde bir dış surla çevrilmiş ve dış sur belirli aralıklarla kulelerle tahkim edilmiştir. Güney cephede belirgin olan dış surun doğu ve batı bölümleri yıkılmıştır. Kuzeyden bakıldığında oldukça sağlam ve etkileyici bir görünüme sahip olan iç kaledeki mekanların büyük bir kısmı yıkık durumdadır..

Halk arasında “Yoğurtçu Kalesi” adıyla anılmaktadır. Kalede henüz kazı çalışmaları yapılmamıştır.

Etiketler

manisa kale 360 derece sanal tur yogurtcu

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Ömer Pekcan

Malesef ki yüzlerce yıldan beri ayakta kalmayı başarmış bu kale için hiçbir restorasyon çalışması yapılmamış. Yapılmıyor da. Alakasız yerlere saçma sapan yatırımlar yapıp gerçek tarihi eserleri korumayı düşünmeyen idareciler keşke biraz vizyon sahibi olabilse.

5 yıl önce

Kaan CEYLAN

Bizanslılar tarafından 12. yüzyıl sonu ile 13. yüzyılın başlarında, Türk akınlarına karşı yapılmış “Neokastron”lardan birisi olduğu belirtilmektedir. Gediz Ovasına hakim bir konumda bulunan kale, büyük bir kireç taşı formasyonunun üzerine kurulmuştur. Yoğurtçu Kalesi’nin oturduğu kütle, çevredeki volkanik dokudan farklı olarak, Doğu, Batı ve Kuzey yönde hiçbir bağlantısı olmaksızın tırmanılması güç, dik yamaçlı bir koni biçiminde yükselmektedir. Yoğurtçu kale, iç kale ve bunu doğu, batı ve güney yönden çevreleyen dış surlardan oluşmaktadır. Dış sur, belli aralıklarla yerleştirilmiş kulelerle tahkim edilmiştir. İç kale ve surlar arasındaki alanda çeşitli mekanlara ilişkin kalıntılar göze çarpmaktadır. Kale alanında yetişen bazı ağaçlar, maki topluluğu, 2003 yılında ortadan kaldırılmış, ancak henüz kazı ve onarım çalışmaları başlatılmamıştır.

5 yıl önce

Şenol TURHAN

Sit ilan edildikten sonra bir düzenleme yapılmamış yürüyüş için uygun

5 yıl önce

Enes Köse

Ben kalenin aşşağıki uzunburun köyündenim o kale hep öyle kalır güzel yer ama hayvan pisliği çok çok zamandır da öyle.

5 yıl önce

E. B.

Muhteşem bir yer mutlaka uğrayiniz. Uzunburun tarafından ulaşıniz

5 yıl önce

Yorum Ekle