TİYATRO VİYA BAYRAKLI Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

Hakkımızda

1997 yılında TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin sponsorluğunda bir Tiyatro Topluluğu olarak kurulan Tiyatroviya / Kentin Oyuncuları bu yıl 16. yaşını kutluyor. Tiyatromuz ilk yılında Hayrettin Filiz yönetiminde Siegfried Lenz'in “Suçsuzlar Çağı / Suçlular Çağı” adlı oyununu sahneledi.

 
1998/1999 sezonunda kadrosuna Orhan Akdoğan, Orhan Çetinbilek, Hakan Bintepe ve Ferhan Şirvan gibi yıllarca amatör ve profesyonel tiyatro içinde yer almış oyuncuları dâhil ederek yine Hayrettin Filiz rejisiyle George Buchner'in “Leonce ile Lena” oyununu seyirciyle buluşturdu.

 
Topluluğumuz, 1999/2000 sezonunda genç amatör oyuncularla genişledi. Oyunculuk çalışmalarına da yönelen topluluk, 2000/2001 sezonunda Ali Ulvi Hünkar'ın yönetiminde “Bahar Noktası”nı sergiledi. 2001-2002 sezonuna gelindiğinde grup, yönetmen Bülent Arın'ın önerisiyle Haldun Taner'in Keşanlı Ali'sini sahneye koymaya karar verdi. Gruba bu sezonda koreografisiyle bale sanatının Meltem Özdemir'den ve oyunun tüm şarkılarını yeniden grup için besteleyen Cem İdiz'den profesyonel destek geldi. 35 oyuncunun yer aldığı bu başarılı yapımın sergilenmesinden sonra, yeni bir hedef belirlemek amacıyla 2002-2003 sezonunda oyun çıkartılmadı.

 

2003-2004 sezonuna gelindiğinde tiyatroyu daha geniş kitlelerle buluşturmak, böylece kent kültürü oluşturulmasına katkıda bulunmak amaçlarıyla 'sokakta tiyatro' düşüncesi ortaya çıktı. Kentin buluşma noktalarında; varoşlardan kent merkezlerine; her yeri tiyatro sahnesine dönüştürmeye karar veren topluluk bu sezon 'Kentin Oyuncuları' adını aldı.

 
Günay Toprak'ın yönetiminde 2003-2004 sezonunda Aristophanes'in 'Barış'ını kentin varoşlarında, merkezinde parklarda, alanlarda sergileyen topluluk 20. Denizli Uluslararası Amatör Tiyatro Festivalinde açılış ve kapanış oyunu olarak Barış'ı sergiledi. Hierapolis Antik Tiyatroda kapanış oyunu olarak sergilenen Barış, orada 5 bine yakın izleyici topluluğu ile buluşurken, aynı yıl İzmir'de 20 bine yakın izleyiciye ulaştı. Oyun aralık ayında , -2 derece sıcaklıkta Sakarya caddesindeki meydanda Ankara Uluslararası Taksav Tiyatro Festivali kapsamında Ankara'da kalabalık bir izleyici tarafından izlenirken, festivalin en çok ses getiren oyunlarından biri oldu.

 

2004-2005 sezonunda Kentin Oyuncuları yine Günay Toprak yönetiminde Pirendello'nun “Küp”ünü sergiledi. İzmir'in köylerinde, varoşlarında ve Manisa, Soma, Ankara'da sergilenen “Küp” ile birlikte, 'sokakta tiyatro'nun ilk meyveleri alınmaya başlandı. Kentin Oyuncularının bir oyununa birinci sayfanın tam ortasında büyük bir fotoğrafla yer veren Gazete Ege, haberi okurlarına “Öteki İzmir'e Tiyatro Geldi” manşetiyle duyuruyordu. Gerçekten de Öteki İzmir'e tiyatro gelmişti. Tiyatroyu bir avuç tiyatro seyircisinin değil, tüm halkın hizmetine sunmuştuk.

 

2005-2006 sezonunda ise, Alfred Jarry'nin 'Übü'sünü gene Günay Toprak rejisi ile ve Cem İdiz'in özgün besteleri ile insan boyunda özel bir teknikle oynatılan kuklaları da kullanarak sokakla tanıştıran Kentin Oyuncuları 10. yaşında bir Bertolt Brecht'in “Adam Adamdır” oyununu Günay Toprak'ın rejisi ve Hakan Bintepe'nin özgün besteleri ile sergiledi. 2007 - 2008 sezonunda grubun içinden biri olan Hakan Bintepe'nin geleneksel metinlerden yola çıkarak kaleme aldığı, insan boyutlarında tasvirlerin hayal perdesinde oynatıldığı “Karagöz'ün Seçmenliği” adlı oyunla seyircisiyle buluştu. Oyunun müziklerini Mert Saraçoğlu besteledi. 2008 - 2009 sezonunda gene Hakan Bintepe'nin geleneksel tiyatromuzun üslubuyla yazdığı ve Mert Saraçoğlu'nun oyunun müziklerini yaptığı “Ali Veli Oyunu” adlı müzikli komediyi sergileyen topluluğumuz 2009 - 2010 sezonunda bu kez Dario Fo'nun Japon Kuklası adlı oyunuyla seyirci karşısına çıktı. 2010 - 2011 sezonunda Kentin Oyuncuları, gene bir Brecht klasiği olan “Puntila ve Uşağı Matti” adlı oyunu sergiledi. Günay Toprak'ın rejisiyle sahnelenen oyunun müziklerini gene grubun eski bir üyesi olan Alpdoğan Selçuk yaptı. 2011 - 2012 sezonunda ise “Lorca'nın Don Cristobita ile Dona Rosita'nın Acıklı Güldürüsü” adlı oyunu sergiledi. Oyunun müzikleri Alpdoğan Selçuk'a aitti.

 

2012 yılı Kentin Oyuncuları için yeni bir dönüm noktası oldu. 1997 yılından bu yana Kentin Oyuncuları'nın sponsorluğunu büyük özverilerle yürüten Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ekonomik nedenlerle sponsorluğu sürdüremeyeceğini bildirdi. Bu noktada kendi kanatlarımızla uçmak bir zorunluluk oldu. Daha önce yarı profesyonel bir yapıda sürdürdüğümüz çalışmalarımızı artık tam profesyonel biçimde sürdürüyoruz. Kentin Oyuncuları'nın başına Tiyatroviya'yı ekledik. Denizcilikte, belirlenen doğrultuda dosdoğru gitmek anlamına gelen viya sözcüğü, Kentin Oyuncuları'nın çizgisini sürdüreceğimizi vurguluyor.

 

16. yılımızda, Hakan Bintepe'nin yazdığı, Alpdoğan Selçuk'un müziklerini yaptığı ve Günay Toprak'ın yönettiği gene geleneksel tiyatromuzdan izler taşıyan “Eğer Bir Gün Azrail Bir Aşk Şarkısı Çalarsa” ve Hakan Bintepe'nin yazıp müziklerini yaptığı “Sen Ben Biz Bir de Eşek” adlı iki oyunla sizlerleyiz. Bunun yanı sıra çok farklı bir sokak performansı olan “Tulumbacılar” tiyatro / gösteri ile buluşmaya hazırlanıyoruz. Ayrıca, Bornova'daki merkezimizde danstan yaratıcı dramaya, oyunculuktan kukla yapımcılığına çok geniş bir yelpazede atölye çalışmalarımız başlayacak…

Etiketler

tiyatro sahne kurs dans kursu atölye eğitim salsa bachata arjantin tango

Görüşler ()

Yorum Ekle