TAKYECİLER CAMİİ Tokat | Sanal Tur | Mekan360.com

TAKYECİLER CAMİİ

Görüntülenme - 3331 Yorum Ekle

Hakkımızda

Sulusokak'ta Yağıbasan Medresesi karşısında, Tokat Bedesteni'nin yanında yer alan caminin kitabesi bulunmadığından kesin yapım tarihi ve yaptıranı bilinmemekle birlikte Çelebi Mehmet döneminde yapılan Edirne Eski Camii ile aynı plana sahip olması sebebiyle XV.'yy.'ın ilk çeyreğine tarihlendirilmektedir. Yapıldığı dönemde çok tercih edilen çok ayaklı ve çok kubbeli bir plana sahiptir. Bursa Ulu Camii de bu gruptandır. Kare planlı olup dışta duvarların, ortada dört ayağın taşıdığı dokuz kubbe ile örtülüdür.

Etiketler

tokat takyeciler camii takyeciler camii camiler tokat camiler

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Mustafa KILINÇ

Camilerimiz güzel ve camilerimize önem veriyoruz ama camilerimize Önem verdiğimiz gibi Cami cemaatinin eğitimine de gerekli önemi vermeliyiz bazı imamlar kendileri ilmihal bilgileri biliyorlar, cemaatinde her şeyi bildiklerini zanediyorlar ama maalesef cemaat her şeyi bilmiyor en küçüğünden başlarsak bazen insanlar tuvaletten çıkar çıkmaz hemen abdest almaktadırlar, istinca nedir bilmemektedirler, Halbuki tuvaletten çıkar çıkmaz en az bir 5 dakika beklemek gerekir artı 2.bir şey cemaat safların sık olmamakta kamet biter bitmez imam cemaatin saflarına tam doğrulmasina bakmazsın namaza başlamak da bunun gibi birçok eksikliği sayılabilir artı 3 bir şey camiler cemaatin sosyal sorunların konuşulduğu veya konuşulması gereken bir toplanma yeri olması gerekirken, günümüzde yalnızca namaz kırılma yerine dönüşmüş vakit namazı kırılınca Özellikle yazın camiler kilitlenmek te adeta namazınızı kılın hemen çikin denilmekte.camilerde sıcak bir ortam sağlanmalı cemaatin ilgisi ve alakası arttırılmalıdır

5 yıl önce

Recep Ali Geze

Konum Tokat il merkezinde, Takyeciler Mahallesi’nde Sulusokak Caddesinde Tokat Bedesteni’nin yanındaıir.  Genel Bilgi Yapım tarihi kesin bilinmemekle birlikte Çelebi Mehmet Döneminde yapılan Edirne Eski Camii ile aynı plana sahip olması sebebiyle XV. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı düşünülmektedir. Cami moloz taş ve kesme taştan dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. İbadet mekânı sekiz taş payenin taşıdığı kasnaklı, dokuz kubbe ile örtülmüştür (çok ayaklı ve çok kubbeli bir plan).  Cami içerisindeki bezemeler 1871 yılında yapılan onarım sırasında yapılmış barok örneklerdir.

5 yıl önce

mustafa kıyak

Takkeciler camii avlusu sizi bu dünyadan koparır. Bir iç muhasebeye yöneltir. Anlatılmaz yaşanır. Sulu Sokak'ta Yağıbasan Medresesi karşısında, Tokat Bedesteninin yanında yer alan caminin banisi veya kesin inşa tarihine ilişkin bir kitabesi yoktur. Kesin bir tarihlendirme yapılamamakla birlikte, çok kubbeli 15.yy Osmanlı camileriyle plan benzerliği ve minare kaidesinde görülen malzeme, teknik ve biçim özellikleri 15.yy yapısı olduğuna işaret etmektedir. Cami H.1288(M.1871-72) tarihinde ve I.Dünya Savaşı yıllarında onarım görmüştür. I.Dünya Savaşı yılları onarımında kubbeleri kaplamak için kurşun bulunamadığından kırma çatı ile kapatılmış, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 1964-65 yılı onarımında ana şema değiştirilmeden duvarlar, destekler ve örtü yenilenmiştir. Caminin batısına bitişik şadırvan da üzerindeki kitabeye göre H.1312(M.1894-95) tarihinde yenilenmiştir. Eğimli bir arazide kurulmuş yapı; kareye yakın dikdörtgen planlı, çok kubbeli bir Osmanlı camisidir. Batı ve kuzey cephedeki kapılarla girilen harim; ortadaki bağımsız dört paye ve sekiz adet duvar payesi üzerine atılmış sivri kemerlerle dokuz birime ayrılmış ve her birimin üzeri pandantif geçişli kubbeyle örtülmüştür. Kubbeler sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Mihrap ekseni üzerindeki kubbelerin kasnakları diğerlerinden daha yüksektir. Batı cephedeki girişin önüne son cemaat yeri gibi düşünülen bir mekan eklenmiştir. Az sayıdaki pencereler çok küçük tutulmuştur. Batı cephede iki, kuzey cephesi ve bedestenle bitişik doğu cephesinde üst seviyede üçüz pencereler ve güney cephede çift sıra pencere düzenlemesi görülür. Güneybatı köşeye bitişik kare kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefeli minarenin kaideden yukarısı yenilenmiştir. Caminin beden duvarları ve kubbe kasnakları moloz taş ile yenilenmiştir. Kubbeleri taşıyan payeler ve kemerler kesme taştan inşa edilmiş, pencere kemer ve çerçeveleriyle kubbelerde tuğla malzeme kullanılmıştır. Mihrap ve minberin malzemesi de taştır. Yapının hiç dokunulmamış görünen kısmı olan minare kaidesinde moloz taş ve tuğla ile düzensiz almaşık teknik uygulanmıştır. Harimde ortadaki serbest payeler üzerindeki kemer yüzeylerinde kalemişi süsleme izleri görülmektedir (Uysal,1987; Seçgin,1993; Mercan-Ulu,2003) .

5 yıl önce

omer bayozu

İnsana huzur veren icini rahatlatan ğüzel bir Camii .Yapanların mekanları Cennet olsun.

5 yıl önce

Mustafa KILINÇ

Tokat'ın en eski mekanlarından biri. Tarihi dokusu içerisinde huzur içinde ibadetinizi yapabilirsiniz

5 yıl önce

Yorum Ekle