SELÇUK DEVE GÜREŞLERİ SELÇUK Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

SELÇUK DEVE GÜREŞLERİ

Görüntülenme - 18142 Yorum Ekle

Hakkımızda

DEVE GÜREŞLERİ HAKKINDA

Tam olarak tarihi bilinmemiş olsada deve güreşleri şenliklerine ait ilk oluşum bundan 200 yıl kadar öncesine dayanmaktadır. İlk olarak Aydın ili icvarında yapılmakta olan bu şenlik daha sonraları ülkemizin belli başlı bölgelerine yayılmaya başlamıştır. Şu an için düzenli olarak , Ege Bölgesi’nin (İzmir, Manisa, Muğla, Denizli) birçok il, ilçe, kasaba ve köylerinde yapıldığı gibi, Marmara Bölgesinde (Balıkesir ve Çanakkale), Akdeniz Bölgesinde (Burdur, Isparta ve Antalya) ve diğer bazı illerimizde de yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra eskiden kervancılıkla geçimini sağlayan kişilerin de deve güreştirmek suretiyle eğlenceler düzenlediklerini bilmekteyiz.

Deve Güreşi Kuralları

Deve güreşinde, diğer sporlar gibi belli başlı kurallar yoktur. Zira Deve güreşlerini düzenleyen bölgeler genel kurallardan ziyade kedi aralarında belirledikleri kurallara göre musabakaları düzenlerler. Belli bir saha ölçüsü, oyun kural ölçüsü olmayan bu sporun belkide en zevkli yanı da budur.

Fakat bilinmesi gereken en bariz husus; deve güreşleri tek hörgüçlü dişi ‘yoz’ develer ile ‘buhur’ adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve ‘Tülü’ adı verilen erkek develer arasında yapılır. Bu develer güreş devesidir. Güreş develeri soydan gelir; yani güreş yapan develerin ataları da güreşçi develerdendir.

Bunun yanı sıra deve güreşlerinin genel olarak düzenlenmesindeki amaç, kültürel, sosyal ihtiyacı karşılamaktır. Belediyeler buradan gelen gelirle kendi ilçelerindeki okul, spor, eğitim vb gibi masrafları karşılamaktadır.

Güreş Günü

Sabahın erken saatlerinde halk akın akın güreş alanına gelmeye başlar. Bir kısmı güreşlerin yapıldığı sahada yer kapmaya, bir kısmı da güreş alanı dışında aileleriyle birlikte oturacağı yeri ayarlamaya başlarlar. Mangallar yakılıp yiyecekler açılır, etler pişirilmeye başlanır. Saat 9.00-10.00 civarında güreşlerin yapıldığı yerde saha içi ve saha dışı tamamen güreş meraklılarıyla dolmuştur. Ayrıca saha dışında seyyar satıcılar da yerlerini almışlardır. Envayi çeşit yiyecekler, içecekler, hediyelik eşyalar tezgahlara düzenli bir şekilde konmuştur. Bu arada yörenin davul ve zurnacıları çalmaktadırlar. Müziğin namelerine kapılıp aşka gelenlerde zeybek oynamaktadırlar.

Bu curcuna devam ederken hoperlörden güreşlerin başladığı, güreşecek develerin adları anonsu duyulur. Saha dışındaki hareketlilik ve canlılık bu sefer saha içine girmiştir. Deve sahipleri sarvanlarıyla birlikte develeri saha içine getirirler, develer saha içinde bir tur atarlar daha sonra güreşler başlar. Deve güreşleri genellikle saat 9.00-10.00 da başlar.

Mikrofonda develerin isimlerini anons eden Cazgır’ın sesi duyulur. Cazgır, develer için methiyeler söyler, kendisine has usulü ve kafiyeli şiirleriyle güreşlere renk katar. Cazgır, yağlı pehlivan güreşleri gibi deve güreşlerinin de en önemli ve renkli kişisidir. Güreşleri, spor spikeri gibi anlatmaya çalışır.

Deve güreşleri, düzenleme komiteleri, güreşlerle ilgili olarak hakem kurulu (Baş hakem, orta hakem ve masa hakemi) yeteri kadar urgancı (ipci), güreş develerinin ağızlarını bağlamak üzere ağız bağlayıcılar ile ağız bağı kontrolcusu görevlendirilir.

Deve Güreşleri Ayak, Orta, Başaltı ve Baş olmak üzere dört katagoride yapılır. Galibiyetler: 1-Kaçırtarak 2-Bağırtarak 3-Yıkarak elde edilir.

Birincisinde, deve heybetiyle diğer deveyi kaçırtır. İkincisinde, zor bir oyunla rakibini bağlar, zora gelen rakip deve öbür devenin gücüne dayanamadığı zaman bağırır. Üçüncüsünde ise deve rakibini yaptığı oyunla yıkar ve üzerine çöker. Bir de pes etme biçiminde galibiyet vardır o da, deve sahibi devesinin fazla yıpranmaması için devesini güreşten çeker, bunun için deve sahibi urganı ortaya atar bu pes etme anlamına gelir, öbür deve galip ilan edilir. Yenişemeyen develer berabere kalırlar.

Develerin güreşlerde yaptıkları oyun adlarından bazıları şunlardır: Bağ, Çengel, Çatal, Makas, Kol Atması, Muşat Çengel, Tam Bağ, Yarım Bağ, Düz Çengel, Tekçi, Kol Kaldırma

Güreşlerin heyacanını artırmak için, değişik oyunları yapan develerin birbiriyle eşleştirilmesine özen gösterilir. Her deve kendi sınıfındaki tülüyle güreşir. Sağdan güreşen develere sağcı, soldan güreşen develere solcu, ayak oyunları yaparak rakiplerinin ayağına çelme atarak oturan develere çengelci, rakiplerinin başını göğüsünün altına alıp oturan deveye bağcı, rakibini yıkmak ve kaçırmak için yanyana gelip ittiren ve başıyla ayaklarını yoklayan develere tekçi denmektedir.

Galip gelen deve gururla dört ayağını bir araya getirmek suretiyle böbürlenerek seyirciyi selamlar. Ödül olarak halısını alır ve sahayı terk eder. Yenilen devede mahcubiyet ve suskunluk görülür.

Bir deve bir günde bir kez güreşir. Bir güreşin süresi 10 ile 15 dakikadır. Bu kurallar, güreş develerinin nesillerinin azalmaması, develerin fazla yıpranmamaları ve korunmaları için konulmuştur.

Bütün bunlar bir disiplin içinde, geleneksel biçimde yapılır. Güreşler sona erdiğinde develer galip gelen deveciler ile deve bakıcıları (Sarvanlar) sevinçli, deve güreşi meraklıları da güzel bir gün geçirmenin, iyi bir güreş seyretmenin mutluluğuyla evlerine dönerler.

Genellikle Ege Bölgesi’nde kışın yapılan deve güreşleri, Ege’nin kış şöleni haline gelmiştir

Etiketler

deve güreşi selçuk deve güreşi izmir cazgır bağ çengel muşat çengel kol atması

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Andy Shah

Enjoy the local outside market on Saturdays. Lots of gift shops and restaurants to browse. They are less in number compared to kusadasi but cheaper and less intrusive. You can also visit the old forte, medieval mosque and John the Baptist church all in one place near by.

6 yıl önce

Adnan Mordeniz

Selcuk Municipality is located in Selcuk,Izmir...

6 yıl önce

Çağrı Su

Güzel ve hoş bir ilçe...

5 yıl önce

Mehmet Ali Hindistan

Selçuk gerçekten Ege'nin güzel ilçelerinden biri. Huzur veren bir havası var.

6 yıl önce

Handan Yaran

Halep için tüm dünya yardım toplarken neden Selçuk Belediyesi toplamıyor?Çok bir şey göndereceğimiz yok fakat böyle bir etkinlik olsaydı biliyorum ki her evden gonderilebilecek yardım çıkardı

7 yıl önce

Yorum Ekle