SALİHLİ BELEDİYESİ SALİHLİ Manisa | Sanal Tur | Mekan360.com

SALİHLİ BELEDİYESİ

Hakkımızda

  İlçe belediyemizin kuruluşu ülkemizdeki belediyeciliğin başlangıç tarihine kadar dayanmaktadır.
  Yurdumuzda bugünkü anlamda ilk belediye yönetiminin kurulması girişimleri Tanzimat’ı izleyen yıllarda ve özellikle 1854 – 1855 Kırım Savaşı sırasında batı ülkeleri ile artan temaslar sonunda ortaya çıkmıştır. Fransız Komün idarelerinden örnek alınarak 16.09.1855 yılında İstanbul’da ilk kez İSTANBUL ŞEHREMANETİ kurulmuştur. (TAKVİM-İ VAKAYİ Gazetesi’nin 2 Zilhicce 1271 (1855) tarih ve 529 sayılı nüshasında ‘‘İSTANBUL’da Şehir Emaneti Kurulması” hakkında nizamname yayınlanmıştır.)
  Bu nizamnameye göre İSTANBUL ŞEHREMANETİ’nin (belediyenin) padişahın atayacağı bir ‘‘ Şehir Emini’’ ile yine atama yoluyla gelecek 12 kişilik ‘‘ Şehir Meclisi’’ bulunacak ve belediye batı ülkülerindeki komünlerin üstlendikleri bazı görevleri yapacaktı.
  1858 yılında genellikle gayri Müslimlerin yaşadığı Beyoğlu – Galata semtlerini içine alan ALTINCI DAİRE-İ BELEDİYE adıyla ilk batılı anlamda belediye teşkilatı kurulmuştur.
  İstanbul’da bu teşkilatlanma çalışması devam ederken öte yandan 1868 yılında çıkarılan bir talimat ile İstanbul dışında ‘‘taşra’’ da da belediye teşkilatı kurulması öngörülüyordu. 1870 tarihli ‘‘İDARE-İ UMMİYE-İ VİLAYET NİZAMNAMESİ’’ ile de teyit edilen talimat hükümlerine göre, o zaman ki mülki idare bölüm merkezi olan vilayet, sancak ve kaza merkezlerinde birer belediye teşkilatı kurulacaktı. Teşkilatın başında mutasarrıf tarafından memurlar arasından atanan ve valinin onayı ile kesinleşen bir belediye reisi bulanacak, belediye meclisi ise mahalli ihtiyar heyetlerinin seçtiği kimselerden oluşacaktı. Aynı yıllarda bu nizamname ile İzmir’de, Tuna Vilayetinin birçok kentinde, Bağdat’ta, Kıbrıs’ta belediye idarelerinin kuruluşu tamamlanmıştı.
  Başlangıçta Vilayet Nizamnamesi içinde yer alan belediyelerin kuruluş ve çalışma esasları daha sonra 1877 yılında “Dersaadet Belediye Kanunu” ve İstanbul dışındaki yerler için de ‘‘VİLAYET BELEDİYE KANUNU’’ ile düzenlenmiştir. Bu dönemde belediyelerin imar, sağlık, kültür, çevre, denetim vs. görev yetki ve sorumlulukları çok sayıda nizamatta yer almıştır. Bu kanunun yayınlamasından önce, şehir ve kamu hizmetlerini belde sakinleri sıra ile ve en çok vergi ödeyenler sağlardı. Vakıf yolu ile yapılan hastaneler, çeşmeler, hanlar, köprüler, imalathaneler vb. ile şehir ve kasaba sokaklarının temizliği sokak ve mahalle sakinlerince; çarşıların temizliği de esnafa yaptırılırdı. Bunlara rağmen, şehir ve kasabaların belediyecilik hizmetleri zamanın koşullarına göre yetersizdi. Yargı görevi kadı ve kadı naipleri tarafından yürütülürdü. Devlet Şurası tarafından hazırlanan 23 Eylül 1877 tarihli ‘‘DERSAADET BELEDİYE KANUNU ve aynı tarihli ‘‘VİLAYET BELEDİYE KANUNU”na göre İstanbul’da belediye teşkilatı eskisi gibi Şehreminliği ile Belediye dairelerine dayanmakta, ‘‘taşra”da ise her şehir ve kasabada bir belediye kuruluşu ve kuruluşun Başkanı, Belediye Meclisi ve Cemiyet-i Belediye olmak üzere 3 organı oluşacaktı.
O yıllarda, İzmir - Kasaba Hattının devamı olarak yapılan demiryolunun Salihli’ye ulaşması ile (1875) belde büyümüş ve kasaba haline gelmiştir. İlçe merkezinin Salihliye naklide (1869/1870) yıllarına rastlar. Salihli’de ‘‘Vilayet-i Belediye Kanununa’’ göre tam teşkilatlı bir belediyenin kurulması 1879 yılında tamamlanır. İlk Belediye başkanı olarak da MEVLÜT EFENDİ mutasarrıf tarafından atanmış ve vali tarafından da onaylanmıştır.
  53 sene yürürlükte kalmış olan ‘‘ VİLAYET ve DERSAADET BELEDİYE KANUNUNLARI’’ 1580 sayılı BELEDİYE KANUNU ile 1 Eylül 1930’dan itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.
  1580 sayılı Belediye kanuna göre belediyelerin organları Belediye Reisi, Belediye Encümeni, Belediye Meclisinden ibarettir. İlk mahalli seçim 23 Eylül 1930’da gerçekleşmiş, belediye meclisi seçimi yapılmıştır. belediye reisleri belediye meclislerince gizli oyla seçilirlerdi.
  1960 yılından sonra yapılan Anayasa değişikliği ile belediye başkanlarının halk tarafından seçilmesine başlanmıştır.

Etiketler

salihli belediye manisa

Fotoğraflar

Görüşler (0)

Yorum Ekle