OĞUL OTU ÇAYI KARŞIYAKA Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

Hakkımızda

Akdeniz iklimine sahip ülkelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir .Akdeniz ülkeleri ve K.Amerika’da ,İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılır.Tedavi alanında kullanılmak üzere yetiştirilir.Yayıldığı ülkeler; Fransa, Bulgaristan, Almanya, Romanya’dır. Ülkemizde ise İstanbul, Bursa, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. 3-5 metre yükseklikte soluk sarı veya beyazımtırak çiçekli,yaprakları ince ve yumuşak tüylü kenarları dişlidir.Yaprakları uzun olanları da vardır.Limon gibi kokan çok yıllık otsu bir bitkidir.Çiçeklerin tepe kısmı,yaprakları kurutularak kullanılır. Yağıda çıkarılır.Yapraklar çiçeklenmeden önce toplanır.Çünkü,kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü çiçek açtıktan sonra yitirir.İnce kıyılır

Gölgede kurutulur.Kokusu olmayan türleri tedavi amaçlı kullanılmaz. Eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu bilinen oğul otunun, karın-mide ağrısı, yatıştırıcı etkisi olduğu söylenir.Halk arasında "limon nanesi''limonotu olarak bilinen, literatürdeki adı ise "melissa" olan oğul otunun, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu ve kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği bulunduğu bilinir. Oğul otundan, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak faydalanılır.Faydalanma yönleri, daha çok Avrupa'da bilinir. Az miktarlarda özel yemeklerde kullanılır.Yapılan araştırmalar, oğul otunun 20. Yüzyıl'ın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor.

Oğul otu çayı melisa çayı olarakta bilinmektedir. Oğul otu çayı vücudun dinlenmesine yardımcı olur ve sinirleri yatıştırma gibi bir özelliğe sahiptir. Oğul otu çayı aynı zamanda mideyi ve bağırsakları da rahatlatır. Nefes darlığı hastalığına iyi gelir. Daha çok kışın yakalandığımız soğuk algınlığına karşı bir kalkan görevi görmektedir. Oğul otu çayı uykusuzluğa iyi gelir uykusuzluk sorunu olan kişilerin gece yatmadan önce bir fincan oğul otu çayı içmeleri önerilir.

Beyin, Kalp, Rahim ve Sindirim sistemi üzerinde koruyucu kuvvetlendirici, Spazm çözücü, Ruhsal ve Fiziksel sakinleştirici, Hazmı kolaylaştırıcı, Bağırsak gazlarını giderici, Terlemeyi önleyici, Bağırsak parazitlerini düşürücü, Sinir krizleri, Depresyon, Kulak çınlaması, Baygınlık, baş dönmesi, Kansızlık, Yara iyileştirici, Mikrop öldürücü, Aşırı gerginliğin getirmiş olduğu sinir krizlerine, Depresif huzursuzluklara, İstem dışı kasılmalara, hafıza zayıflığını giderir.

Yağlı saç şampuanlarında, yıpranmış, cansız, ve güçsüz saç losyonlarında, ağız hijyen ürünlerinde, yağlı ciltler için temizleme maskelerinde, yaşlanmış ve yıpranmış ciltler için yenileyici kremlerde, hassas cilt losyonlarında kullanılır.

Oğul otu çayı zayıflamaya da yardımcı olur yapraklarının içindeki enzimler yağların depolanmasını engelleme özelliğine sahiptir. Spor yapıldıktan sonra oğul otu çayı tüketmek vücuttan daha fazla ter atılmasına katkı sağlamaktadır. Metabolizmayı hızlandırır. Oğul otu çayını hamile ve emziren bayanların içmeleri önerilmez.

 

Etiketler

Oğul otu çayı Oğul otu çayının faydaları Oğul otu çayı ne işe yarar Oğul otu çayı nedir oğul otu melisa çayı melisa çayının faydaları

Fotoğraflar

Görüşler ()

Yorum Ekle