KİMYON KARŞIYAKA Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

Hakkımızda

 

Kimyon genellikle baharat olarak özellikle et yemeklerine tat vermek ve aroma katmak için kullanılır. Ama kimyonun faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Özellikle hamile bayanlar ve doğum yapmış bayanların kimyon tüketmesinde fayda vardır. Kimyon yeni doğum yapmış bayanların sütünü arttırmada oldukça önemli bir rol oynar. Mide problemleri yaşayanlar, hazımsızlık sorunu yaşayanlar ve özellikle de gaz problemi yaşayan kişiler kimyonun faydalarından yararlanabilirler.

Kimyon tansiyonu dengeler ve vücudu dengede tutmada önemli bir besindir. Kimyonun zayıflamada da etkisi olduğu bilinmektedir, terleterek vücuttaki toksinlerin atılmasına katkı sağlar. Kış aylarında yaşadığımız grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar içinde koruma kalkanı görür. Kimyon sinir sistemini de güçlendirir.

Baharatlar lezzetli yemeklerin yapımında önemli rol oynamaktadırlar. Hint mutfağının ana maddesini oluşturan baharat aynı zamanda diğer ülkelerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde kimyon da dier baharat türleri gibi Hint mutvağı başta olmak düzere yemeklerde yaygın olarak kullanılır.

Kimyon veya “Jeera” temelde  olarak adlandırılan bitki Akdeniz ülkelerinde yetişen bitkilerin ufak tohumlarından oluşur. Kimyon tohumunun yassımsı şeklinin etrafında çizgi kanalları vardır. Yaprakları ucuna doğru sivrilir renkli ve dikdörtgen şeklindedir. Kimyon tohumunun ufak olmasına rağmen rengi, tadı oldukça otantikdir.

Kimyonu sağlık açısından bu kadar önemli kılan şey sadece tadı değil şüphesiz, vücut sağlığı için hayati önem taşıyan vitamin ve mineraller içermektedir. Tam bir A vitamini olan kimyon ayrıca C,E ve K vitaminleriniiçermektedir. Bunun dışında folatlar,Niasin,Piridoksin Riboflavin ve Tiamin içermektedir. Karbonhidratlar açısından da zengin olan Kimyon ayrıca yağlar ve diyet lifleri içermektedir.

Kimyon bazı mineraller açısından da çok zengindir, özellikle kalsiyum ve fosfor açısından çok zengin olan kinyon bunun yanında demir, bakır, manganez, magnezyum ve çinko içermektedir. Ayrıca Beta karoten  deposu olarak gösterilir.

Kimyon mutfaklarda çok yaygın olarak kullanılmasına rağmen eski çağlardan itibaren alternatif tıpda hastalıkların tedavi edilmesinde de kullanılmıştır. Mükemmel bir demir deposu olan kimyon anemi hastalığına neden olan unsurların ortadan kalkmasında önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemini güçlendiri ve anti kanserojen maddeler içererek kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi 100’eyakın kimyasan bileşen içeren kimyon eski Mısır, Roma ve Yunan medeniyetleri yarafından da hastalıkların tedavisinde kullanımıştır ve modern tıp da kimyon hakkında yüzlerce labaratuvar çalışması yapmıştır.

 

 

Etiketler

kimyon kimyon faydaları bitkisel yağlar sağlık yağları şifalı bitkiler

Fotoğraflar

Görüşler ()

Yorum Ekle