KABAK KARŞIYAKA Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

Hakkımızda

Kabak, genelin bakışıyla bitki olarak algılanmakta olmasına rağmen, tohum içerdiği için meyve olarak kabul edilmektedir. Kabak, Cucurbitaceae ailesinin dört çeşidinden birine aittir. Kabak, kalın bir kabukla içerisindeki naif yapısı korunmaktadır.

Meksika ve Orta Amerika’da yaklaşık 7500 yıl önce keşfedildiği iddia edilmektedir. Yaz aylarında çıkan kabak, genelde pişirilerek tüketilir. 100 gramlık kabak ortalama, 45 kcal enerji içermektedir. A,C,E,K vitaminlerini içeren kabak,magnezyum, demir, bakır başta olmak üzere mineraller açısından zengin sayılmaktadır. Aynı şekilde karonten alfa, karoten beta açısından da zengin sayılır.

Kabağın içerdiği vitamin, mineral ve besinlerin sağlık açısından bir çok faydası vardır. Kabak kilo vermek isteyenler için tercih edilen besinlerin başında gelir, çünkü zayıflamayı kolaylaştırır. Kalp sağlığına faydalı olan kabak, kanseri önleyici özelliği vardır. Kabak göz sağlığını korurken, sindirim sistemine iyi gelir, özellikle prostat kanserinin engellenmesine yardımcı olabilir.

Kalp Sağlığını Korur: Az miktarda yağ içeren kabak, neredeyse kolesterol içermediğinden dolayı, kalp sağlığı için faydalıdır. Bunun yanında kalp krizi, felç gibi ciddi zağlık sorunlarına yakalanma riskini düşüren magnezyum içerir. Potasyum, magnezyum ve C vitamini içermesi yüksek kan basıncı seviyesini sağlıklı düzeylerde tutmasına yardımcı olur.

Zayıflamayı Kolaylaştırır: İçerdiği yağın düşük seviyede olması, kalorisinin az olması kabağın kilo vermeyi kolaylaştırmasına yardımcı oluyor. Kilo vermek isteyenler hic düşünmeden diyetlerine kabağı alabilirler.
Kabak Kanseri Önler: Kabak, serbest radikalleri önleyen antioksidanlar açısından zengindir. Beta karoteni içermesi, kansere neden olan kimyasal kirlenmenin bünyede oluşmasına izin vermez. C vitamini içerdiği için ağız ve akciğer kanserini engelleyebilir.

Kemik Sağlığını Kabak Korur: Kabak, omurganin mineral yoğunluğunu arttırarak kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Kabağın içerdiği magnezyum aynı zamanda eklem sorunlarına yakalanma riskini azaltmaktadır. Kabakta bulunan demir, çinko, fosfor gibi mineraller  bir kemik hastalığı olan osteoporoza karşı koruma sağlar.

Göz Sağlığını Korur: Kabak, beta karoten ve luteini yüksek miktarda içerir. Lutein, körlüğe yol açan katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarını önlemede önemli  rol oynar. Bir fincan kabak, yaklaşık 135 miligram beta karoten  ve 2400 mikrogram lutein içerir.
Kolon Sağlığını Korur: Lifleri bol miktarda içeren kabak, kolon sağlığını korur. Vücutta toksinlerin atılmasına yardımcı olarak kabızlığın önlenmesini sağlar.

Prostata Faydalıdır: Kabak, iyi huylu prostat hipertrofisi ya da BPH olarak adlandırılan bir durum olan semptomlarının hafifletilmesinde etkilidir. Bu hastalık idrar ve cinsel fonksiyonların sağlıklı şekilde devam etmesini engeller.

PMS Sorunlarını Azaltır: Manganez açısından zengin olan kabak, özellikle kadınlarda stresten kaynaklanan kramp ağrılarının hafiflemesini sağlar. Özellikle bal kabağı tüketimi magnezyum alımını arttırarak ruh ve stresten kaynaklanan kas kramplarının azalmasına yardımcı olur.

Bağışıklığı Arttırır: C vitamini açısından zengin olduğu için soğuk algınlıkları ve alerjilere karşı bağışıklığı arttırır.Sindirim sistemi için faydalı olan lifler açısından zengin olduğundan dolayı,sindirim sistemi sağlığını korur.

 

Etiketler

kabak kabağın faydaları kansere karşı koruyucu faydalı yağlar bitkisel yağlar

Fotoğraflar

Görüşler ()

Yorum Ekle