İBRAHİM ÇELEBİ CAMİİ ŞEHZADELER Manisa | Sanal Tur | Mekan360.com

İBRAHİM ÇELEBİ CAMİİ

Görüntülenme - 15567 Yorum Ekle

Hakkımızda

H. 956 (M. 1549) tarihli, kare planlı tek kubbeli bir camidir. Son cemaat yeri üç kubbeyle örtülmüştür. Kuzey - batı köşesindeki minareye, çıkış kapısı son cemaat yerindedir. Bu kapının simetriği sol taraftadır. Bu kapı da caminin türbe kısmına açılmaktadır. Kare planlı kübik iç hacim bir kubbe ile örtülmüştür. Caminin son cemaat yeri alaturka kiremitli üç küçük kubbeyi taşıyan, mermer sütunlu, devşirme Bizans başlıklı ve sivri kemerli bir arkad sisteminden meydana gelmiştir. Kesme taşların derz aralarına ikişer sıralı yassı tuğla yerleştirmek suretiyle örtülen duvarlarına taş söveli dikdörtgen pencereler açılmış, lentoların üstüne tuğla ile sağır boşaltma kemeri örülmüştür. Caminin sol tarafındaki tek kubbeli kübik yapı, caminin banisine ait türbedir. Kitabelerinden biri basık kemerli cümle kapısının üstünde olup, ebced hesabı ile H. 956 (M. 1549) tarihini verir. İkinci kitabe, asıl kitabenin yukarısında sağ tarafa yerleştirilmiş bir tamir kitabesidir. Üçüncü kitabede son cemaat yeri sütunlarından soldan ikincisi üzerine oyulmuştur.

Etiketler

camii ibadet dua cemaat tesbih minare ibadethane

Fotoğraflar

Görüşler (5)

feridun akbaa

Huzur arayanlar gelsin dedirten bir görüntü veren ıhlamurlar altında çam, çınar ve selvilerle geniş bir bahçedeki İbrahim Çelebi camii 1549 yılında inşa edilmiştir. Şadırvanı ve içinde ki ahşap minberi sanat şahaseri her an sessiz ve sakin olan bu camiyi daraldığımda hep ziyaret ederek ferahlar huşu içinde ibadet eder huzurlu mutlu olurum. Buyrun öneririm....

5 yıl önce

Melek Mete

Çok güzel bir cami gidilmesi gereken bir yer

5 yıl önce

HASAN TUFAN UYSAL

Huzur dolu bir cami ...

5 yıl önce

Gurhan Inal

Manisa'da Karaköy semtinde bulunan Camii ile yanındaki medrese ve türbeyi yaptırmış olan İbrahim Çelebi, Osmanlı Devleti'nin değişik yerlerinde kadılık görevi yapmış, Kanûnî Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mehmed'in Manisa'da sancak beyi olarak bulunduğu yıllarda  yanında Lalalık ve defterdarlık görevinde bulunmuştur. 1549 yılında yaptırılmış olan cami, genişçe bir avlu içinde yer alır. Günümüzde kapalı mekân haline getirilmiş bulunan üç birimli son cemaat yeri mermer sütunların taşıdığı, sivri kemerler üzerine oturan çokgen kasnaklı üç kubbe ile örtülüdür. Ahşaptan yapılmış kadınlar mahfilinde bulunan ve ceviz ağacından olan minber caminin inşaatından yirmi yedi yıl sonra yapılmış gerçek bir sanat eseridir. Caminin avlusunda, üzeri altı adet sütuna dayanan kubbeli yeni bir çatı ile örtülü mermer şadırvan haznesi vardır. Külliyenin fazla bir mimari özelliği olmayan medresesi avlunun iki yanındaki küçük hücrelerden meydana gelmektedir. Bu mütevazi ölçüdeki külliyenin hazîresi ise caminin doğu tarafındadır.

6 yıl önce

Abdülkerim Ayşen

Tarihin ta kendisi

5 yıl önce

Yorum Ekle