Mekan 360

AMASYA SABUNCUOĞLU TIP VE CERRAHİ TARİHİ MÜZESİ

Görüntülenme - 8283 Yorum Ekle

Hakkımızda

703 yıllık tarihi Amasya Darüşşifası (Bimarhane) 2011 yılı Eylül ayı itibari ile Sabuncuoğlu Tıp Ve Cerrahi Tarihi Müzesi olarak, Amasya Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Müze; 1308-1309 yıllarında yapıldıktan sonra, İlhanlılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde hastaların tedavi edildiği önemli bir mekân olarak, Anadolu insanına hizmet etmişti. Son 11 yılını Amasya Belediye Konservatuarı eğitim binası olarak kullanıldıktan sonra, Belediye Başkanlığımızın almış olduğu bir karar ile Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli hekimlerinden olan, Amasyalı Sabuncuoğlu Şerefeddin (1385-1470?)adına tanzim edilmiş,  ihtisas ve tematik özellikli bir müze olarak 2011 yılında hizmete açıldı.

 Müze oluşum sürecinin her aşamasında değerli ve konularında söz sahibi akademisyenler ile çalışıldı. Sabuncuoğlu’nun çalışmaları ve tıp tarihi ile ilgili yazılı, görsel ve bilimsel verilerde tıp tarihi uzmanı Prof. Dr. İlter UZEL ile, Amasya Darüşşifa’sının Anadolu’daki Türk Musikisi ile tedavinin yapıldığı ilk hastane olmasından ötürü, müzikle tedavi ile ilgili yazılı, görsel ve bilimsel verilerde ise Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Hakkı TURABİ ile çalışılarak bilimsel nitelikli bir ihtisas müzesi hürriyetine büründü.

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, 1 yıllık geçmişinde yaklaşık 45 bine yakın ulusal ve Uluslar arası konuklarını ağırlamış. Misafirlerinden yaklaşık 4 bine yakını ise; ilk defa veya yıllar önce Amasya’ya gelen, Amasya ve müze hakkında duygu ve izlenimlerini ziyaretçi defterindeki eşsiz sayfalarında paylaşmışlardır. Müzeye gelenler anı defterine binlerce hatıra bırakmış, teşekkürlerini sunmuş, isteklerini dile getirmişlerdir. Hoş bir sunumla Ferhat’ın Şirin Kenti olan; Tarihi Kültür ve Sanatıyla her yönüyle dopdolu olan, Milli Mücadelenin de fitilinin yakıldığı Şehzadeler Şehri Amasya’dan hayatlarında güzel kazanımlar ile ayrılmışlardır.

Etiketler

museum visit anadolu selçuklu şerefeddin tarih kültür

Görüşler (0)

Yorum Ekle