Hakkımızda

Gül rahatlatır, ferahlatır ve canlandırır. Şimdi bu söylediğimizi beden, zihin, duygular ve ruh halimiz açısından da biraz genişletelim. Gülün pek çok güzellik ürününün içeriğinde yer aldığına şahit olabilirsiniz. Özellikle de kırklı ve ellili yaş grubundaki kadınlara yönelik bakım ürününde gülün yer alması sadece hoş kokusu nedeniyle değildir. Gül, cildi güçlendiren ve sıkılaştıran bir etkiye sahiptir. Ayrıca içerdiği vitamin, mineraller ve antioksidanlar sayesinde mükemmel bir nemlendirici ve yumuşatıcıdır. Yüzdeki ince kırışıkları de en aza indirir. Gülün ciltteki kızarıklığı azaltmaya yardımcı olduğu da düşünülür.

Gül yağının tahriş olmuş, alerjik ciltler üzerinde de olumlu etkisi vardır. Gül yağı içeren kremlerin yanı sıra kendi nemlendiricinize bir iki damla gül yağı ekleyerek ciltteki iltihaplanmayı, uçuk ya da egzama benzeri şikayetleri dindirmek için kullanabilirsiniz.

Gül yağının bir başka kullanım alanı ise akciğerdir. Asırlar öncesine dayanan bir bitkisel reçetedir. Astım, öksürük, tıkanıklık ve ateş tedavisi için gül yağı tavsiye edilir. Gül yağını bu amaçla kullanacaksanız, geniş bir kaseye kaynara yakın sıcaklıkta su doldurup içine 3-5 damla gül yağı damlatıp buharını soluyabilirsiniz.

Ödem, burkulma ya da kramp ağrılarına soğuk ya da sıcak kompres yaparken sıcak ya da soğuk suya 4-6 damla kadar gül yağı damlatırsanız, gül yağının ağrı kesici özelliğinden faydalanmış olursunuz.

Beden için faydalarını sonlandırırken gül yağının kan dolaşımını hızlandıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkisi olduğunu da belirtelim. Gül yağı içeren masaj yağları ile bitkinin bu tip faydalarını görebilirsiniz.

Duygusal olarak baktığımızda gül içinizdeki hoşgörüyü tetikler. Sizi hem kendinizi hem de başkalarını olduğu gibi kabul etmeye teşvik eder. Ruhunuzu canlandırır, gücen ve çekicilik katar. Stresten, korkulardan arınmaya yardımcı bir bitkidir. Manevi yönden rahatlama ve mutluluk arayışında olanlara faydalı olacaktır. Bu özellikleriyle hafif derecedeki depresyon için gül yağını lavanta yağı ile birlikte kullanıp banyo suyuna katabilir, buharını koklayabilir ya da oda kokusu olarak difüzyona damlatarak kullanabilirsiniz.

Gülün Tarihi

Güller oldukça uzun bir süredir yeryüzündeler. Arkeologlar 40 milyon yıl öncesini işaret eden gül fosillerine rastlamışlardır. Antik Mısır, Yunan ve Roma mitolojileri, gül hikayeleriyle doludur. Mısır hükümdarları gülleri o kadar sevmişlerdir ki, onları ölümden sonraki hayatlarına da taşımak istemişlerdir. En azından mezarlarında bulunan kalıntılar bizlere bunu gösteriyor. Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası Afrodit’in gülü, kendi gözyaşlarından ve sevgilisi Adonis’in kanından yarattığı söylenir. Antik Roma’da
kadınlar gül yapraklarıyla kırışıklıklarını gidermek için karışımlar hazırlamışlardır. Orta Çağ’da ise manastırlarda bitkisel ilaçlar yapmak üzere gül yetiştirilmiştir.

Gül Yağı Nasıl Üretilir?

Uçucu yağlar genellikle buhar damıtma işlemi ile elde edilir. Hafif bir basınç altında buhar bitkiden geçirilir. Bu süreçte buhar bitkinin bazı kokulu parçacıklarını alır. Buhar daha sonra soğutulur ve ortaya çıkan su ve yağ karışımından, bitki yağı ayrılır. Gül yağı bu şekilde buhar damıtma ile elde edilmişse satış fiyatı pahalı olabilir. Çünkü 1 ml gül yağı için neredeyse 3 kg gül yaprağı kullanılması gerekir. Bu nedenle gül yağı üretmek için daha az maliyetli bir başka yöntem daha kullanılır. Bu yöntemde gül yaprakları ilk olarak bir solvente, çözücü bir kimyasal maddeye batırılır. Bu şekilde buhar damıtmaya göre 6 kat daha fazla yağ çıkarılabilir ve çıkan yağın
maliyeti de düşük olur.

Denge ve Sağlık İçin Gül Ürünleri

Gül yağını bir parfüm gibi düşünerek cildinize doğrudan sürebilirsiniz. Boyun, şakak gibi ana basınç noktalarına birer damla sürmeniz yeterlidir. Cilt bakımı söz konusu olduğunda gül yağı güçlü ve yoğun bir yağ olduğundan, taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılması gerekir. çok az bir miktardaki gül yağı, badem yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırılarak masaj için kullanılabilir.

Banyo suyuna veya duşta yıkanma süngerine birkaç damla ekleyerek gül yağının hem rahatlatıcı hem de cildi canlandırıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.

 

Etiketler

gül gül yağı gül yağının faydaları cildi sıkılaştıran yağlar cilt sıkılaştırıcı cilde faydalı yağlar bitkisel yağlar gül yağı ne işe yarar

Fotoğraflar

Görüşler ()

Yorum Ekle