ÇİLEK KARŞIYAKA Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

Hakkımızda

Gülgillerden, sürüngen gövdeli otsu bitki (Fragaria) ve bu bitkinin aynı adı taşıyan, güzel kokulu, koni biçimindeki meyvesi. Birçok türü ve çeşidi vardır. Frenkçileği (Fragaria elatior), ormançileği (Fragaria vesca), Virginyaçileği (Fragaria viridis), Şiliçileği (Fragaria chilensis) başlıca çilek türleridir. Bunların melezlenmesi yoluyla iri meyveli çilek türleri elde edilmiştir. Meyve olarak yenildiği gibi reçeli ve şurubu da yapılır. Ülkemizde çilek yetiştirimi önemli bir yer tutmaktadır (yılda 23.000 ton). Çilekler, değerli C vitamini kaynağıdır.

Birçok türü ile çeşitleri bulunan Fragaria cinsi çok yıllık otsu ve sürüngen bitki olan çilekler kök, kökgövde, yaprak, kol, çiçek ve meyve salkımlarından oluşmaktadır. Kökgövdesinden çıkan ana (ya da birincil) kökleri sertleştiğinde, koyu kahverengileşir ve sayıları 20-30 kadar olur. Yan (ya da ikincil) kökleri çok sayıda ve beyaz renklidir. Çileğin kökleri süzek topraklarda 60-70 cm. kadar derine inerken, ağır topraklarda yüzeysel olarak uzar.

Çileğin faydaları arasında ilk sırada C vitamini bakımından zengin olması geliyor. 8 adet çilek yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse 1.5 katını alabilirsiniz. C vitamininin kalp ve damar hastalıklarını önlemeden, enfeksiyon ve virüslerle savaşmaya kadar pek çok işe yaradığı düşünüldüğünde çilek hastalıklarla savaşmak için iyi bir silah olabilir. Latince adı “Fragaria Ananassa” olan çileğin 10’dan fazla çeşidi bulunmaktadır ancak, tatları ve büyüklükleri değişse de tüm çilek türleri aynı kalp şekline sahiptir.

 


Etiketler

çilek faydalı bitkiler faydalı yağlar bitkisel yağlar

Fotoğraflar

Görüşler ()

Yorum Ekle