CEYLANPINAR ÇİFTLİĞİ CEYLANPINAR ŞANLIURFA CEYLANPINAR Sanlıurfa | Sanal Tur | Mekan360.com

CEYLANPINAR ÇİFTLİĞİ CEYLANPINAR ŞANLIURFA

Hakkımızda

Edinilen bilgiye göre, halkın ve ordunun buğday ihtiyacını karşılamak amacıyla 64 yıl önce Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçesinde kurulan işletmede, modern şartlarda bitkisel üretim, bahçecilik, alet ve makine tesisleri, hayvancılık faaliyetleri, gen kaynaklarının korunması konusunda çalışmalar yürütülüyor.

Arazi varlığı bakımından Türkiye'deki tarım işletmeleri arasında ilk sırada bulunan Ceylanpınar Tarım İşletmesi, 1 milyon 761 bin dekar arazi varlığıyla TİGEM arazilerinin yüzde 48'ini, GAP ile sulanacak alanların ise yüzde 4.5'ini oluşturuyor.

TİGEM arazilerinin yarısına yakınını oluşturan işletmede Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile TİGEM tarafından toprak etüt çalışmaları yürütülüyor. İşletmede çeşitli bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerinin yanı sıra, yetiştirme ve islah konularında araştırmalar yapılarak, yeni çeşitlerin tanıtılmasında, tarımsal teknoloji ve girdi kullanımı konularında yöre çiftçisine önderlik yapılıyor.

İşletmede yetiştirilen ürünlerin başında; buğday, mercimek, mısır, pamuk, Antep Fıstığı gibi ürünler yer alıyor. İşletmede ayrıca, ''Pandas, Golia, Pamukova, Sarıçanak, Pehlivan, Ceyhan-99, Fırat 93, Aydın-93'' gibi buğday çeşitleriyle bölgeye uygun ürünlerin üretimi yapılarak, tohumluk hazırlanıyor. Tarım tekniğine uygun bir şekilde yapılan bitkisel üretimde verimler bölge ortalamalarından ileri durumda bulunuyor.

Ağırlıklı olarak kuru tarımın yapıldığı işletmede yağış miktarının düşük oluşu nedeniyle buğdayda genellikle nadas sistemi uygulanıyor. Buna rağmen 2006 yılında işletmede buğday üretimi ve veriminde üretim rekoru kırıldı. Toplam 170 bin 120 ton buğdayın üretildiği işletmede, dekar başına verim 343 kilogram olarak ölçüldü. Bu yıl ise 2006'yı da geçerek 171 bin 650 ton buğday üretildi.

Ceylanpınar Tarım İşletmesi tohumluk, damızlık ve diğer üretimleri yönüyle sağladığı ekonomik faydalar, istihdam olanakları, deneyimlerinden edindiği bilgi birikimini aktaran bir okul olma özelliği de taşıyor.

İşletmede yılda 55 bin ton civarında hububat, 1500 ton fiğ, 60 bin ton yonca, 20 bin aşılı Antep Fıstığı ve badem fidanı ile 5 bin baş damızlık koyun, 250 baş sığır üretilip satılıyor. İşletmede ayrıca sığırcılık, koyunculuk ve bulunduğu ilçeye adını veren, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için uzun yıllardır koruma altında tutulan ceylanlar yetiştiriliyor.

Etiketler

ceylanpınar tarım çiftlik hayvancılık şanlıurfa urfa doğal tarla üretim çiftlik 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

İSMAİL Ceylan

Kamu kurumu

5 yıl önce

Mustafa Dağ

İyi değil

5 yıl önce

BAHATTİN YOLCU

Guzel

5 yıl önce

ömer akgül

Satılan ürünleri pahalı

5 yıl önce

ÖMER ELÇİ

Sertifikalı tohumculukta öncü kurum.

6 yıl önce

Yorum Ekle