BAKİ BEY KONAĞI BURDUR MERKEZ Burdur | Sanal Tur | Mekan360.com

BAKİ BEY KONAĞI BURDUR

Görüntülenme - 18007 Yorum Ekle

Hakkımızda

Burdur merkez Değirmenler Mahallesi,Divanbaba Caddesindedir. 17.yy Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerindendir. Kültür Bakanlığınca 1988 yılında restoresi tamamlanmıştır. Baki Bey Konağı Koca Oda adıyla da bilinir. Bilinen en eski tapu kaydı. 1830 yılında Reşit Bey üzerinedir. Ancak konağın,Reşit Bey’in dedesi Ahmet Paşa veya onun babası Çelik Mehmet Paşa zamanında yapılmış olması kuvvete muhtemeldir. Konak, zemin katı pencere bitimine kadar devam eden taş temelin üzerinde ahşap ve kalın masif kerpiç duvarlardan oluşmuş,iki katlı bir yapıdır. Alt katta ahır,ambar gibi odalar vardır. Üst kata taş merdivenle çıkılmaktadır. Üst katın bahçeye ve ara sokağa bakan geniş bir eyvanı vardır. Eyvanın tavanı çıtalarla süslüdür. Çıtaların arası da yeşil,kırmızı  toprak boyalarla süslenmiştir Konağın beşik çatısı alaturka kiremitlerle örtülmüştür. Saçağın ahşap yüzeyleri de aynen eyvanını tavanı gibi yeşil,kırmızı toprak boyalarla süslenmiş çıtalarla donatılmıştır. Direkler arasındaki boyalı süslü sivri kemerleri,eli böğründeler ile,geniş ve boyalı çıkma çıtalı bu saçaklık,mimariyi tamamlayan aksesuarı oluşturmaktadır. Eyvanın doğu kenarında selamlık,yani Baş Oda bulunur. Konağın en göz alıcı odası Baş Odadır. Baş Oda,kapısından başlayarak pencere,vitray pencereleri,dolap kapakları,dört tarafı çeviren koltuk silmeleri,tavan ve tavan göbekleri altın ve gümüş varaklarla ve kalem işi boyalarla süslüdür.
Motifler bütünüyle devrin bitkisel süslemelerini yansıtırlar. Bütün bu altın ve gümüş kaplamalar,ahşap işçiliği ile kalem işi denilen boyalı süslemeler ender rastlanan güzellikte bir Baş Oda ortaya çıkarmıştır. Baş Odanın tabanı iki kademelidir. Cumbalı kısım döşemeden yükseltilmiştir. Baş Odadan sonra yan yana,eyvana ve içten birbirine açılan iki küçük oda yer alır. Gerek malzeme,gerekse süsleme yönünden sade olmakla birlikte,altın-gümüş varak kaplamalı ve kalem işi olarak yapılan süslemeler göze çarpar. Bu odalardan biri ahşaptan,süslemeli davlumbazlıdır. Diğer ikinci küçük oda da ahşap tavan çıtalarla karelere bölünmüş ve pervazları kalem işi boyalı süslenmiştir. Orijinalinde evin devamında en az bir odanın daha olduğu düşünülmektedir. Ancak yıkılarak,yok olmuştur.

Burdur’da XVIII.yüzyılda yapılmış ve Osmanlı sivil mimarisinin Burdur’daki örneklerinden olan Baki Bey Konağı, Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek ziyarete açılmıştır.
Kocaoda ismi ile tanınan bu konak iki katlıdır. Alt katı kesme taştan, üst katı da ahşap ve kerpiç karışımı bir malzemeden yapılmıştır. Konağın alt katına ahır ve ambar gibi bölümler yerleştirilmiştir. Konağın üst katı bahçeye bakan geniş bir eyvan şeklindedir. Bu eyvanın tavanı ahşap işçiliği bakımından da üzerinde durulacak bir eserdir. Ayrıca konağın içerisinde ağaç işçiliği yönünden önemli yüklük, dolaplar ve pencereler bulunmaktadır. Bunların üzerine altın-gümüş varak işlemeleri, kalem işleri ve bitkisel motifler yapılmıştır.
Günümüzde bu konak Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetiminde, bir sivil mimari örneği olarak müze konumuna getirilmiştir.

Etiketler

sivil mimari konak tarihi osmanlı burdur kültür turizm

Fotoğraflar

Görüşler (5)

ömer kalfa

4 yıldır bu şehirde yaşiyorum. Ara ara sorardım burdur neden il diye. Ve cevabını gezdikten sonra buldum ki Burdur il olacak bir yer değil. Ya arkadaş bir il de hiç mi bir yer bir şey olmaz? yok. Önce merkezden başladım gezmeye. 1 günde biter mi bir il merkezi? Burdur bitti. Hem de yaya gittim her yere öyle araçla falan da değil. Merkezde öyle gezip görebileceğiniz bir kaç konak var. Onların bazısı da çoğu zaman kapalı. Burdur merkezde görebileceğiniz yerler taşoda ve bakibey konakları, iki tane müze, yeşiltepe, göl tarafı, serenler tepesi, mısırlılar ve piribaşılar evleri, ulu cami, saat kulesi ve onlara yakın kümelenmiş eski evler. Merkez bu kadar. Gelelim bakibey konağına. Burdur' un en büyük ve en tanınmış konağı. 17 yüzyıl mimarisini yansıtmakta olsa da 18.yy dan kalma bir yer olduğunu söyledi görevliler. 2 katlı taş bina. Buranın en önemli özelliği yukarı odalardaki çatı süslemeleri ve ince işçiliği. En güzel yeri Başoda denen misafirlerin ağırlanıp karşılandığı salon yada diğer bir değişle misafir odası. Bu oda baya büyük bir. Altkatta ahır var. Bahçesi baya büyük. Taş odayla benzer bir mimarisi var. Manzarası da çok güzel. Öyle yukarıda bir yer olmamasına rağmen manzarası ve önünün kapanmamasıyla size sanki tepedeymişsiniz hissi veriyor. Tam karşıdan saat kulesi ve ulu camiyi rahatça görebiliyorsunuz. Hemen yakınında yolun karşı tarafındaki taşida konağındaki gibi içerisinde restorant, kafe vs hizmet yok. Bakibey konağının arka sokaklarını da gezmenizi tavsiye ederim. Güzel, eski evler var. Yani hiçbir şeyin olmadığı burdurda görülesi bir yer. Bakibey konağının yeri ise köprübaşından yukarı çay boyuna doğru çıkarken sol tarafta cadde üzerinde. Yeri çok kolay.

5 yıl önce

Ahmet Büyükkaraca

Burdur merkez Değirmenler Mahallesi Divanbaba caddesindedir. 17.yy. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerindendir. Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldıktan sonra 1988 yılında restorasyonu tamamlanmıştır. Bakibey Konağı, Koca Oda adıyla da bilinir. Bilinen en eski tapu kaydı 1830 yıllarında Reşit Bey üzerinedir. Ancak konağın Reşit Beyin dedesi Ahmet Paşa veya onun babası Çelik Mehmet Paşa zamanında yapılmış olması kuvvetle muhtemeldir. Konak, zemin katı pencere bitimine kadar devam eden taş temelin üzerinde ahşap ve kalın masif kerpiç duvarlardan oluşmuş iki katlı bir yapıdır. Alt katta ahır, ambar gibi odalar vardır. Üst kata taş merdivenle çıkılmaktadır. Üst katın bahçeye ve ara sokağa bakan geniş bir eyvanı vardır. Eyvanın tavanı çıtalarla süslüdür Çıtaların arası da yeşil, kırmızı toprak boyalarla süslenmiştir. Konağın beşik çatısı alaturka kiremitlerle örtülmüştür. Saçağın ahşap yüzeyleri de aynen eyvanın tavanı gibi yeşil, kırmızı toprak boyalarla süslü çıtalarla donatılmıştır. Direkler arasındaki boyalı süslü sivri kemerler, eli böğründeler, geniş ve boyalı çıkma çıtalı bu saçaklık mimariyi tamamlayan aksesuarı oluşturmaktadır. Eyvanın doğu kenarında selamlık, yani Başoda yer almaktadır. Konağın en göz alıcı odası Başodadır. Başoda kapısından başlayarak pencere, vitray pencereleri, dolap kapakları ve üstündeki nişleri, davlumbaz, pencere üzerinde dolaşan pervazlar, yüklük kapakları, dört tarafı çeviren koltuk silmeleri, tavan ve tavan göbekleri altın ve gümüş varakla ve kalem işi boyalarla süslüdür. Motifler bütünüyle devrin bitkisel süslemelerini yansıtırlar. Bütün bu altın ve gümüş kaplamalar, ahşap işçiliği ile kalem işi denilen boyalı süslemeleriyle ender rastlanan güzellikte bir başoda ortaya çıkarmıştır. Başodanın tabanı iki kademelidir. Cumbalı kısım döşemeden yükseltilmiştir. Başodadan sonra yan yana eyvana ve işten bir birine açılan iki küçük oda yer alır. Gerek malzeme ve gerekse süsleme yönünden sade olmakla birlikte altın-gümüş varak kaplamalı ve kalem işi olarak yapılan süslemeler göze çarpar. Bu odalardan biri ahşaptan, süslemeli davlumbazlıdır. Diğer ikinci küçük oda da ahşap tavan çıtalarla karelere bölünmüş ve pervazları kalem işi boyalı süslenmiştir. Orijinalinde evin devamında en az bir odanın daha olduğu düşünülmektedir. Ancak yıkılarak yok olmuştur. 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Burdur Valiliği arasında yapılan bir protokol ile bakım ve teşhiri Valiliğimize devredilen konak yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulmuştur.

5 yıl önce

Filiz Yıldırım

Cok güzel kahvaltı menüsüü otantik bir yerr tariiiih. Kokuyyor

5 yıl önce

Melike Akbulut

Kapalıydı şehrin bir güzelliği bir tarihsel tarafı varsa her zaman açık olmalı gündüz öğlen saati kapatmanın anlamı ne? Yeterince sahip çıkılmıyor gereken değer verilmiyor kesinlikle yazık...

5 yıl önce

Yahya Salcı

Adı konak ama kafe

5 yıl önce

Yorum Ekle